4 Nisan 2025 Cuma

"Çanakkale Zaferi'nin 110. Yılında Anma Paneli"

Büyük Zaferin 110

Çanakkale Zaferi'nin 110. Yıldönümü Paneli Gerçekleştirildi

Ege Üniversitesi Türk Dünyası Araştırmaları Enstitüsü (TDAE) tarafından, Çanakkale Zaferi'nin 110. yıl dönümü dolayısıyla 18 Mart Çanakkale Zaferi ve Şehitleri Anma Günü paneli gerçekleştirildi. Enstitü Konferans Salonu'nda gerçekleştirilen panelde, Ege Üniversitesi TDAE öğretim üyesi Doç. Dr. M. Fatih Sansar, İzmir Bakırçay Üniversitesi İnsan ve Toplum Bilimleri Fakültesi öğretim üyesi Doç. Dr. Süleyman Aktaş ve Ege Üniversitesi Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi Bölümü öğretim üyesi Gökhan Latif Dağdemir konuşmacı olarak yer aldı. Panele TDAE Müdürü Prof. Dr. Abdullah Temizkan, Enstitü üst yönetimi, akademisyenler ve öğrenciler katıldı.

Bakırçay Üniversitesi İnsan ve Toplum Bilimleri Fakültesi öğretim üyesi Doç. Dr. Süleyman Aktaş, konuşmasında Çanakkale Savaşı'nın Türk tarihindeki müstesna yerini ve Türk milletinin birlik ve beraberliği üzerindeki etkisini anlattı. Çanakkale Savaşı'nın sadece bir savaş olmadığını vurgulayan Doç. Dr. Aktaş, "Bir milleti millet yapan unsurlardan birisi olan savaşlar, yalnızca cephede verilen bir mücadeleden ibaret değildir. Aynı zamanda cephe dışındaki büyük bir fedakarlık ve dayanışma örneği sergilenmesi gerekir." diyerek 110 yıl geçmesine rağmen, Çanakkale'de verilen mücadelenin Türk milletinin birliğini ve bütünlüğünü sağlamadaki öneminin hala devam ettiğini belirtti. Çanakkale ruhunu her zaman yaşatmanın gerekliliğini vurgulayarak, "Çiçeklerimizi soldurmaya çalışanlara inat, daha da güçlü bir şekilde yeşermemiz için Çanakkale ruhunu her zaman yaşatmalıyız." ifadelerini kullandı.

Bu Zafer, Türk Milletinin Gücünü Dünyaya Gösterdi

Gökhan Latif Dağdemir, "Çanakkale Savaşı'nın Kritik Anları ve Sonuçları" başlıklı konuşmasında, "Çanakkale Savaşı, Türk milletinin kaderini belirleyen önemli bir zaferdi. Nusret Mayın Gemisi, Seyit Onbaşı ve Mehmet Çavuş'un kahramanlıkları savaşın seyrini değiştirdi." dedi. Mustafa Kemal Paşa'nın Conkbayırı’ndaki "Ben size savaştan değil, ölümü emrediyorum." sözü ve toplarının isabet ettiği saatin önemli anlar arasında yer aldığını aktardı. Çanakkale; kara, deniz ve hava kuvvetlerinin bir arada kullanıldığı ilk savaşlardan biri olma özelliğini taşıdığını belirtti. Sonuç olarak, İngilizlerin hedeflerine ulaşamadan Ruslarla birliği sağlayamayarak Osmanlı’ya karşı bir başarı elde edemediğini ifade etti. "Bu zafer, Türk milletinin gücünü dünyaya gösterdi." dedi.

Doç. Dr. M. Fatih Sansar, Çanakkale Savaşı'nda dikkat edilmesi gereken bir diğer önemli konu olarak esirleri gündeme getirdi. Doç. Dr. Sansar, "İtilaf Devletleri'nin güçlü donanması ve savaş teknolojisi karşısında, Nusret Mayın Gemisi’nin başarılarıyla düşman geri çekildi. Mustafa Kemal'in stratejik kararları, düşmanın çıkacakları noktaların belirlenmesini sağladı ve savaşın seyrini değiştirdi." şeklinde konuştu. Ayrıca, Çanakkale'de 10 bin ila 30 bin arasında asker esir düştüğünü, bu esirlerin çoğunun geri dönemediğini belirtti. İngilizlerin esirleri Kıbrıs, Mısır ve Hindistan'a gönderdiklerini ve Seydibeşir kampında Türk esirleriyle ilgili acı olaylar yaşandığını ifade etti. Esirlerin durumu hakkında Milli Mücadele döneminde anlaşmalar yapıldığını da sözlerine ekledi.

Panel sonunda TDAE üst yönetimi tarafından konuşmacılara "Teşekkür Belgesi" takdim edildi.

ÖNCEKİ HABER

"Yeni LED'li Durak, Millet Bahçesi'nde Hizmete Girdi"

SONRAKİ HABER

"Artweeks İstanbul: Büyülü Sanat Deneyimi Başlıyor!"