Kanserli Çocuklara Umut Vakfı (KAÇUV), İstanbul’da, kanser tanısı almış çocuklar ve ailelerine psikolojik destek sunmak amacıyla "KAÇUV Psikolojik Danışma ve Destek Umut Merkezi"ni açtı. Merkez, tedavi sürecindeki ailelerin yaşam kalitesini artırmayı, psiko-sosyal bütünlüğünü korumayı ve bireylerin bu zorlu süreçle sağlıklı bir şekilde başa çıkmalarını sağlamayı hedefliyor. Merkez, disiplinler arası destek sunarak, başta psikolojik destek olmak üzere çeşitli hizmetler vermeyi planlıyor.
KAÇUV’un yeni açılan merkezinin amaçları arasında, maddi sorunlar nedeniyle tedavileri aksama riski taşıyan çocukların tedavi sürekliliğini sağlamak ve çocuk psikolojisine uygun bir tedavi ortamı yaratmak yer alıyor. Umut Merkezi, İstanbul'un Şişli bölgesinde faaliyet gösterecek. 0-18 yaş arasındaki kanser tedavisi gören çocuklar, tedavilerini tamamlamış çocuklar, bu çocukların aileleri ve bakım verenler, sağlık çalışanları ile birlikte merkezden ücretsiz olarak faydalanabilecek. Merkez, hafta içi 09:00-17:30 saatleri arasında randevu sistemiyle hizmet verecek.
Çocukların bilişsel, psikolojik ve sosyal gelişimlerinin desteklenmesi hedefleniyor. KAÇUV Psikolojik Danışma ve Destek Umut Merkezi, sosyal hizmet, psikolojik destek ve atölye çalışmaları olmak üzere üç ana alanda hizmet verecek. Merkezde görev yapacak psikologlar ve sosyal hizmet uzmanları, çocukların hastalıkla başa çıkma yetilerini geliştirmeyi ve bilişsel, psikolojik ve sosyal gelişimlerini desteklemeyi amaçlıyor. Ailelerin hastalık hakkında bilinçlendirilmesi, tedavi sürecinde işbirlikçi olmalarının sağlanması ve tedavi sürecinin getirdiği zorluklarla baş etmelerine yardımcı olmak merkez hizmetlerinin önemli bir parçasını oluşturuyor. Ayrıca, toplumda farkındalık oluşturmak amacıyla çeşitli etkinlikler gerçekleştirilecek.
“Merkezimizde kanser tanısı almış çocuklarımıza disiplinler arası destek sunacağız.” KAÇUV Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. İnci Yıldız, yaptığı konuşmada Türkiye'de her yıl yaklaşık 4 bin çocukluk çağı kanseri tanısı konduğunu ve toplamda devam eden tedavi veya nükslerle birlikte yaklaşık 5 bin kanser hikayesinin bulunduğunu belirtti. Çocukluk çağı kanserlerinde erken tanı ve doğru tedavi sayesinde iyileşme oranlarının günümüzde yüzde 90’lara kadar ulaştığını vurgulayarak, temel amaçlarının çocukların hayata tutunmalarına destek olmak olduğunu ifade etti. KAÇUV olarak 25. kuruluş yılını kutladıklarını da sözlerine ekleyen Prof. Dr. Yıldız, merkezlerin bir yenisinin daha açılmasının kendileri için büyük bir anlam taşıdığını belirtti.
Aileler öncelikle merkezden randevu talep edecekler. KAÇUV Genel Müdürü Alican Yurtsever, merkezin işleyişi hakkında bilgiler vererek ailelerin merkeze telefon, e-posta veya yönlendirme yoluyla ulaşarak randevu talep edebileceklerini iletti. Aileler, eğer KAÇUV’a kayıtlıysa psikolojik destek birimine yönlendirilerek ön görüşme randevusu ayarlanacak; kayıtlı değillerse sosyal hizmet birimine yönlendirilecek. İlk görüşme sonrası ihtiyaçlara göre müdahale yapılacak ve psikolojik destek ekibine yönlendirmeler yapılacak. Psikolog, çocuğun ve ailenin ihtiyaçlarına göre bir terapi planı oluşturacak.
Atölyeler ve etkinlikler de gerçekleştirilecek. Yurtsever, çocukların tedavi sürecinde karşılaşabilecekleri zorluklara dair aile görüşmeleri yapılacağını belirtti. Ayrıca, sağlıklı yaşam alışkanlıkları ve sosyal destek mekanizmaları hakkında bilgilendirme yapılacak. Çocuklara yönelik sanat, yaratıcı etkinlikler ve dijital becerileri geliştirmeye yönelik atölyeler düzenlenecek. Sağlık çalışanlarına ise sanat terapisi grup çalışmaları ile destek olunacak. Süreç boyunca, sosyal hizmet uzmanı ve psikolog, aileyi ve çocuğu izleyecek ve gelişimi değerlendirecek. Danışanın merkezin sürecini tamamlamasının ardından vakfın diğer hizmetleri hakkında da bilgilendirme yapılacak.
#sarýyýfarket etiketiyle çocukluk çağı kanserlerine dikkat çekebilirsiniz. KAÇUV, 15 Şubat Çocukluk Çağı Kanser Günü kapsamında #sarýyýfarket etiketiyle kamuoyunda farkındalık ve bilinçlendirme çalışmaları yürütüyor. Bireysel etkinliklerle çocukluk çağı kanserlerine dikkat çekmek isteyen herkes, bu etiketi kullanarak katkıda bulunabilir. KAÇUV’un çalışmalarına destek olmak isteyenler ise kacuv.org adresini ziyaret edebilir.