Üsküdar Üniversitesi NP Feneryolu Tıp Merkezi'nde Uzman Klinik Psikolog Seda Aydoğdu, çocuklarda görülen idrar kaçırma (enürezis) ve kaka kaçırma (enkoprezis) durumları hakkında önemli bilgiler paylaştı. Bu tür durumların çocukların günlük hayatlarında işlevselliği etkileyebileceğine dikkat çeken Aydoğdu, ebeveynlerin tutumlarının da bu sorunlar üzerinde büyük bir etkisi olduğunu vurguladı. Ayrıca, bu durumların sadece uyku-uyanıklık ile ilgili olmadığına, gündüz yapılan işlerde de meydana gelebileceğine dair önemli açıklamalarda bulundu.
Çocuklarda idrar ve kaka kaçırma durumlarının oldukça yaygın olduğuna dikkat çeken Uzman Klinik Psikolog Seda Aydoğdu, bu tanıların 5 yaşından küçük çocuklar için konulmadığını belirtti. Çocukların tuvalet eğitimini kazanma sürecinin genellikle bu yaş civarına kadar sürdüğünü, dolayısıyla daha küçük yaşlarda bu tür tanıların koyulmasının gereksiz olduğunu ifade etti. 5 yaşından sonra ise, uzman bir hekim tarafından tanı konulması ve tedavi sürecinin başlatılması gerektiğini söyledi.
Aydoğdu, bu durumun aile öyküsü ve çocuğun günlük yaşamındaki etkilerine dikkat çekerek, ebeveyn tutumlarının ve çocuğun mizaç özelliklerinin, söz konusu durumların ne sıklıkla yaşandığını ve problemlerin ne kadar çabuk üstesinden gelindiğini belirlemede önemli olduğunu ifade etti. Ayrıca, çocukların isteyerek veya istemeyerek bu durumları yaşadığını da vurguladı.
Uzman Klinik Psikolog Seda Aydoğdu, enkoprezis ve enürezisin yalnızca uyku aşamasında değil, gündüz vakti de görülebileceğini, bu durumların birçok sebeple ilişkili olabileceğinden bahsetti. Stres, anksiyete, dikkat eksikliği, hiperaktivite ve travmatik olaylar gibi psikolojik nedenler, bu durumların ortaya çıkmasında etkili olabilir. Bu bağlamda, her çocuğun ve ailesinin özel olarak değerlendirilmesi gerektiğine vurgu yaptı.
Aydoğdu, ebeveyn tutumlarının bu tür hastalıkların oluşumunda ve tedavisinde önemli bir rol oynadığını tekrar eden ifadelerle açıkladı. Aile içindeki gerginlikler, çatışmalar, boşanmalar, şiddet ve stres gibi faktörlerin çocuklarda enkoprezis ve enürezisi tetikleyebileceğini belirtti. Ayrıca, aşırı katı veya ilgisiz ebeveynlerin çocuklarında da bu sorunların görülebileceğini dile getirdi.
Duygusal boyutu ele alındığında, çocukların duygusal olarak ihmal edildiğini hissetmeleri, okul ve akranlarıyla olan rekabeti yönetmekteki zorlukları, bu tür sorunların ortaya çıkmasında birer etken olabilir. Aydoğdu, bu sorunları yaşayan çocukların ailelerine destek almak için ruh sağlığı uzmanlarına başvurmalarını önerdi.
Sonuç olarak, çocuklarda idrar ve kaka kaçırma sorunlarının birçok psikolojik ve çevresel faktörden etkilenebileceği açıktır. Uzman Klinik Psikolog Seda Aydoğdu, bu durumların mutlaka ciddiye alınması ve problemi yaşayan çocukların aileleriyle birlikte uygun bir şekilde değerlendirilerek, tedavi planının belirlenmesi gerektiğini vurguladı.
Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı